Десетте най-хитри джаджи, създавани някога като скрита камера и др. – II част


Когато някой днес иска да разкрие нечия тайна, не му трябва да слухти зад вратата. Много по-добре би било да използва някоя скрита камера, маскирана като рамка за снимка или пък часовник, например и задачата ще е изпълнена. И двете са буквално неразпознаваеми под външния си облик устройства и освен ако не знае някой със сигурност, че е скрита камера, няма никакъв начин да разбере. Днес можем да намерим всяко едно такова устройство, като скрити камери, микро камери, подслушватели и др. във всеки един електронен магазин за подобна техника. Но как е започнало всичко? Както всяко нещо и този вид техника си има история. Продължаваме нашата разходка назад в историята на шпионските джаджи, където ни чакат нови стари, но златни устройства, които всеки самоуважаващ се шпионин би притежавал с удоволствие.

8. Microdot camera
Една малка скрита камера, която обаче прави само снимки. Видеото се е появила на по-късен етап. Тази microdot камера се е ползвала в средата на 60-те години и е била истинска революция в разследващата техника. По време на Студената война, тази камера е била ценен съюзник в разкриването и предаването на различни тайни от противниковата страна. Това, което прави тази камера е да снима, скрита удобно в нечий джоб, документи или фрагменти от тях, след което по химичен начин те се свиват миниатюрна точка, която да не се забележи с просто око като друго, освен като точка. Така на практика информация се е предавала пред очите на всички.

7. Предавател в ток
Т.е. в ток на обувка. Ценно устройство, което е можело да послужи с цел проследяване на даден човек, нещо като днешните бръмбари или трасьори. Използвало се е през 60-те и 70-те години на миналия век и предимно в Румъния.

6. Енигма
Една наглед съвсем обикновена машина, която не е скрита камера, нито пък някакво проследяващо устройство. Но по време на Втората световна война това е било тайното оръжие на германците. Енигма е била дешифрираща машина. По време на Втората Световна война, германците са изпращали информация за своите планове именно чрез закодирани съобщения, за да не могат да бъдат те прихванати от съюзническите войски. И тъй като последните не са разполагали с възможност за разработка на такава технология в областта на криптографията, германците са имали тактически предимство. Разбира се всички знаем, че не това им е помогнало да спечелят войната и как е завършило всичко, но все пак тази машина е била голямо предимство предвид времената тогава и нивата на комуникациите.

Следва…

Няма коментари:

Публикуване на коментар