Десетте най-хитри джаджи, създавани някога като скрита камера и др. – III


5. Шифриращ диск
Да, една скрита камера би свършила чудесна работа, ако ви се налага да извършите таен заговор или разследване. Но някога не е имало такива скрити камери, затова хората са използвали нещо далеч по-прозаично за нашите разбирания, но истинско постижение на техниката за тях. Този шифриращ диск се е използвал, за да се предават тайни съобщения на подходящата страна. И тъй като тогава не е имало тайни мрежи и възможност да пратиш смс, който никой да не разчете, хората е трябвало да разчитат на своята хитроумност. А какво по-хитро от това да напишете нещо важно с думи, незначещи абсолютно нищо за някой, случайно попаднал на бележката човек? За първи път диска е влязъл в употреба през Гражданската война в Щатите, а самият подход, който е заимстван от криптографията, е използван стотици и хиляди години назад в историята на човечеството и неговите тайни. Още Цезар е изпращал тайни, закодирани в съобщения.
За да се използва е трябвало само да се завърти вътрешното колело, което е показвало буквите, съответстващи една на друга. M = G, P = J и т.н. Т.е. всяка една буква от латинската азбука отговаря на съвсем друга пак от същата азбука. Но както всяко нещо, което е използвано за по-голямо затруднение, и този диск не е било проблем да се ползва и на други езици. Така разбиването на кода, от някой който не знае дадения език става практически невъзможно.

4. Български чадър
Една много добра идея, ако искате да постигнете фатален край. Не е много хубаво, но някога хората първо са стреляли, после са питали. Така или иначе, ако на мястото на отровата се сложи скрита камера, това пак може да се превърне в шпионска находка номер едно. Но в крайна сметка това си е чадър, в металния връх, на който е имало отрова. Използван е през 1978 година в Лондон, където с него е убит Георги Марков – дисидент.

Следва…

Няма коментари:

Публикуване на коментар