Десетте най-хитри шпионски джаджи, създавани някога като скрита камера и др. - I

Една уникална изложба е представена в Националният музей на шпионското изкуство в Щатите. Тя е на колекция шпионски джаджи, като скрита камера, микрофони и много други, като някои от тях далеч вече не могат да покрият изискванията на днешните технологии, но всеки заинтересован би се радвал да ги притежава или поне види, заради техният исторически принос в съвременните технологии. 

Различните видове скрита камера, камера за видеонаблюдение, микрофони и др., които се предлагат на посетителите на музея под егидата на ФБР, са били собственост на руски шпиони по време на Студената война и Втората световна война.

И поради това, че шпионите живеят и работят навсякъде около нас /според многото филми с такава тематика, които сме гледали/, то трябва да сме запознати с обектите на тяхната работа, скрита камера или подслушвател, пистолет или микрофон, средствата, с които са научавали тайни, недостижими за никой друг.

10. Червило-пистолет
Запознатите с шпионските средства, признават, че този експонат е класика в шпионажа. Малко и много добре замаскирано като дамски червило. Но то съвсем не е обикновено средство за разкрасяване, тъй като всъщност е пистолет с един изстрел и доста смъртоносно попадение. Дължината му е 4.5 милиметра. С него може да се стреля само един път. Не може да се презарежда. Но честно казано не е и нужно. Способността му да не пропуска се подсилва от ефекта на изненадата. Открит е в агент на КГБ в средата на 60-те години на миналия век.

9. Скрита камера в палтото
Средство, което и до днес много заинтересовани от тайните работи ползват в своето наблюдение. Но днес те са далеч по-развити, малки и нямат прилежащи кабели. От друга страна, този модел може да се счита като дядото на всяка скрита камера, модел F-21 е използвана от КГБ през 70-те години на миналия век. Използвала се е монтирана под формата на копче, и е снимала от удобно място точно над джоба на връхната дреха на шпионина. За да направи своята снимка или запис, детектива или шпионина е трябвало само да натисне кабела на клапата и фалшивото копче отваря лещата, която пък прави снимка. 

Малките скрити камери и до днес се ползват на много ключови места, и много магазини за шпионска техника ги предлагат на своите клиенти под различна форма и за различни цели.
Следва…

Няма коментари:

Публикуване на коментар